پیام آذری

آخرين مطالب

راهکارهای فوری نجات دریاچه | در مناظره تلویزیونی همشهری درباره دریاچه ارومیه چه گذشت؟ گفتگو

راهکارهای فوری نجات دریاچه | در مناظره تلویزیونی همشهری درباره دریاچه ارومیه چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - بر اساس گزارش‌ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برنامه احیای دریاچه ارومیه که با محوریت دانشگاه صنعتی شریف و با همکاری بیش از 750 نفر از اعضای هیئت علمی و کارشناسان فنی داخلی و خارجی در 6 محور و در یک افق 10 ساله در سال 1393 تدوین شد چندان موفق نبود؛ نداشتن اولویت‌بندی برای پروژه‌ها بر مبنای اثربخشی و تخصیص اعتبار به آن‌ها بر همین مبنا، همکاری نکردن دستگاه‌های ذی‌مدخل با یکدیگر، پایش و نظارت کافی نداشتن بر اعتبار تخصیص یافته، موفق نبودن کلان در تغییر الگوی کشاورزی و خدمات در سطح حوضه آبریز، ظرفیت سازی نکردن متناسب با پروژه در منطقه و هدف‌گذاری غیرواقع‌بینانه باتوجه به مقتضیات منطقه‌ای و ملی اشاره داشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با توجه به بازدید رئیس‌جمهوری در نوروز امسال از دریاچه و موافقت با ردیف بودجه مجزا برای آن، تلویزیون اینترنتی همشهری روز جمعه (26 فروردین) با حضور علی حاجی مرادی، مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف و احمد قندهاری، رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه به بررسی دلایل موفق نبودن طرح‌های احیای دریاچه و راهکارهای آینده پرداخت.

پیام آذری

احمد قندهاری تاکید کرد که حدود 20 درصد از اتفاقی که برای دریاچه ارومیه رخ داد ناشی از تغییر اقلیم است، ‌ اما 80 درصد دیگر آن به توسعه‌ خارج از ضابطه‌ در حوضه آبریز مربوط می‌شود.
به گفته او، ‌ حوضه آبریز دریاچه ارومیه یک ظرفیت مشخصی برای کشاورزی دارد، اما ما 2 برابر این ظرفیت کشاورزی را توسعه داده‌ایم که خود به خود باعث افزایش مصرف آب می‌شود. منطقه هم صنعتی نیست و عمده مصارف مربوط به کشاورزی است که میزان ورودی به دریاچه را کم و دریاچه را خشک می‌کند.

پیام آذری

علی حاجی مرادی با بیان اینکه آخرین بار رابطه تراز سطح و حجم دریاچه سال 1399 محاسبه شد، اظهار کرد: طبق پیمایش اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی، حداکثر عمقی که در چرومی از جزیره کبودان تا پل میان‌گذر داشت، 80 سانتی‌متر بیشتر نبود یعنی چیزی کمتر از 600 میلیون متر مکعب. این درحالی است که تبخیرها تازه از همین فروردین آغاز می‌شود و تا شهریور ادامه دارد و قطعا آب دریاچه کمتر می‌شود.
بی‌توجهی به دریاچه؛ آری یا نه؟ یکی از موضوعات مورد بحث در گفت‌وگوی تلویزیون اینترنتی همشهری درباره «بررسی دلایل موفق نبودن طرح‌های احیا، اهمیت اختصاص ردیف بودجه مجزا برای طرح های احیا و راهکارهایی برای احیای موفق دریاچه ارومیه» که روز جمعه، 22 فروردین برگزار شد، بی‌توجهی به دریاچه ارومیه بود. نکته‌ای که رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه آن را تایید نکرد و گفت: 10 سال است که سقف مصارف در حوضه آبریز بسته شده است. در واقع بی‌توجهی به دریاچه صورت نمی‌گیرد.
احمد قندهاری تصریح کرد: هیچ کس در جمهوری اسلامی ایران نیست که دغدغه دریاچه را نداشته باشد. کمتر از دو ماه قبل ما آنالیزی از میزان موفقیت 26 مصوبه دریاچه ارومیه داشتیم. همه نهادها هم در مسئولیت مستقیم خود در اجرای پروژه‌ها موفق بودند. در موفقیت پروژه‌ها 30 درصد دولت سهم دارد و 70 درصد مردم که سهمشان مربوط به چاه‌های غیر مجاز، برداشت‌های غیرمجاز، رساندن آب به دریاچه، کاهش سطح زیر کشت و ... تعریف می‌شود.
او با بیان اینکه وزارت نیرو بیش از 80 درصد وظایف خود را برای احیای دریاچه ارومیه انجام داده است، افزود: در واقع این وزارتخانه برنامه منابع و مصارف سالانه را مدیریت کرده است. بر اساس اولویت‌بندی اول آب آشامیدنی، بعد سرانه محیط زیست و و در نهایت کشاورزی با استفاده از سدها قرار دارند. کارهای سازه‌ای انتقال آب از یک حوضه دیگه هم تقریبا کامل انجام شده‌است. همچنین انتقال 180 میلیون مترمکعب آب که از سردشت باید انجام شود هم در دست مطالعه است. موضوع انتقال آب البته جزو اولویت‌ها نیست و تاکید ما این است که موضوع آب دریاچه در خود حوضه حل شود.
با این وجود، علی حاجی مرادی، مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به صحبت‌های رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت:‌ در اجرای آن 26 پروژه وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، محیط زیست و دیگر نهادها سهم بالایی از موفقیت اعلام می‌کنند اما در مجموع شاهد ترکیب خوبی نبوده‌ایم. امروز تراز دریاچه 1270 متر است یعنی ما 115 سانتی‌متر نسبت سال 1400 کاهش داریم و 42 سانتی‌متر نسبت به سال 1393. 26 پروژه تعریف شده هم طبق مطالعات 9 آسیب داشت که یکی از آنها اعتبار و بودجه بود. کدام آسیب در 3 سال اخیر حل شده‌است؟
احمد قندهاری، رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه اما در باره گفت:‌ یکی از آسیب‌ها اعتبار و بودجه بود که پنجمین مورد است. قبل از آن 4 آسیب هست که باید رفع شود.
ردیف بودجه مجزا برای دریاچه فروردین امسال بود که رئیس‌جمهوری از دریاچه ارومیه بازدید. مسعود پزشکیان با بیان اینکه در سال‌های گذشته 27 برنامه احیاء دریاچه ارومیه در بخش‌ کشاورزی مصوب شده است، از اجرا نشدن این برنامه‌ها انتقاد و تاکید کرد که تلاش می‌کنیم از همراهی اساتید دانشگاه، محققان و کارشناسان در این راستا استفاده کنیم. در حاشیه این سفر رضا رحمانی، استاندار آذربایجان غربی خبر داد که سال‌های گذشته ردیف بودجه‌ای برای دریاچه ارومیه وجود نداشت و یکی از مطالبات تعریف ردیف بودجه‌ای مشخص برای دریاچه بود که با دستور دکتر پزشکیان مقرر شد این اقدام صورت گیرد.
علی حاجی مرادی، مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف در این باره گفت: از سال 1400 تا امروز یک ریال اعتبار از محل قانون مدیریت بحران به جز سال گذشته برای دریاچه مصوب نشده بود. اول از همه اعتبار احتیاج دارد که رئیس جمهوری اشاره کردند. نکته دوم هم زمان است. بیش از آنکه در حال حاضر به منابع مالی نیاز داشته باشیم، باید جلوی هدر رفت زمان را بگیریم. در حالی که همین حالا همه انهار منشعب از رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه باز هستند و در فصل غیر زراعی به سمت اراضی کشاورزی می‌روند. باید از ورود آب به انهار جلوگیری شود. بحث مشارکت مردم هم از ابتدای اردیبهشت شروع می‌شود.
احمد قندهاری، رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه هم توضیح داد: دریاچه متعلق به دولت‌ها نیست. برآیند یک کاری است که از دهه 1380 شروع شده است و فرآیندی پایدار می‌خواهد. قرار بود مصرف از دریاچه کم شود، اما آیا در این دو دهه کم شده؟ اگر قرار باشد دریاچه ارومیه احیا شود، هر کسی باید مسئولیتش را به درستی انجام بدهد. زحمات دولت‌ها قابل انکار نیست، اما هرکس باید در جای خود درست کار کند.

پیام آذری

برای دریاچه چه کنیم؟ یکی از مهم‌ترین نکاتی که در این گفت‌وگوی تلویزیونی مطرح شد امید به احیای دریاچه ارومیه بود.
بخش خصوصی ورود کند رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه تاکید کرد: من معتقدم دریاچه احیا می‌شود، اما نه فقط با اقدامات دولتی و مردم باید به این موضوع ورود کنند. هرجا اقتصاد دولتی است به زمین خورده و باید بخش خصوصی وارد شود. در این بخش هم همین‌طور است. اگر قرار است دریاچه احیا شود کار خود مردم است. دریاچه ارومیه برای همه مردم ایران است.
احمد قندهاری با بیان اینکه مدتی قبل در یک نشست اندیمشندان موضوع مشارکت مردم مطرح شد، اظهار کرد: این شده است یک جمله کلیشه‌ای اما هیچ کس آستین بالا نمی‌زند که مشارکت یعنی چه؟ مردم آموزش ندیده‌اند که مشارکت چطور محقق می‌شود.
او با اشاره به کارهای مطالعاتی یونسکو توضیح داد: مصرف آب برای آبیاری درخت در این حوضه مساوی با آبیاری برنج است که جزو پرمصرف‌ها محسوب می‌شود. این فرهنگ‌سازی اما به زور نمی‌شود. باید توجیه و آموزش جدی گرفته شود. او با بیان اینکه در این حوضه 6 میلیون نفر جمعیت داریم، افزود: سرانه آب در این حوضه کمتر از هزار است و در همین حالا این حوضه در تنش آبی است. معیشت مردم اطراف دریاچه به آب وابسته است. 90 درصد آب چه مجاز چه غیر مجاز در بخش کشاورزی استفاده می‌شود. استفاده از تکنولوژی برای بهبود معیشت مردم نه صرفاً کشاورزی بسیار موثر است. تغییر زندگی و معاش مردم گام اول است.
رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه تاکید کرد که با حل این مسائل دریاچه احیا خواهد شد و باید این اتفاق بیافتد در غیر این صورت حوضه با مشکل مواجه می‌شود؛ این دریاچه و زیست‌بوم قرار است برای آینده بماند.
6 راهکار برای آینده مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف هم تاکید کرد: اینکه مصرف آب کشت درخت شانه به شانه برنج است، متوجه وزارت نیرو است که باید این معضل را حل می‌کرد.
علی حاجی‌مرادی با اشاره به اینکه 8 ماه از دولت جدید گذشته است، گفت:‌ زمان دارد از دست می‌رود. ما 6 راهکار 8 ماهه داریم.
او روی صحبت خود را به آینده دانست و توضیح داد: راهکار اول درباره 170 هزار هکتار اراضی کشاورزی است که با توجه به مطالعات صورت گرفته در سال 1396 و 1397 با کمک فائو فاقد ارزش و بهره‌وری اقتصادی ندارند. این زمین‌ها آبیاری می‌شوند، اما بهره‌وری خاک‌شان از نظر اقتصادی مناسب نیست و پیشنهاد ما اجرای طرح نکاشت و ایجاد مشاغل جایگزین است. این زمین‌ها می‌توانند تبدیل به نیروگاه خورشیدی شوند.
حاجی‌مرادی راهکار دوم را با توجه به آبیاری مدرن فقط در 20 درصد اراضی کشاورزی حوضه دریاچه ارومیه، اجرا و اصلاح آبیاری در 80 درصد بقیه زمین‌ها دانست.
او با بیان اینکه 105 هزار هکتار زمین گندم در حوضه آبریز ارومیه فعال است که با ارقام قدیمی کشت می‌شود، گفت: 4 رقم جدید گندم اگر در این زمین‌ها جایگزین شود 30 درصد آب کمتر و 2 برابر محصول بیشتر خواهند داشت و جایگزینی ارقام در این زمین‌ها پیشنهاد سوم ماست.
راهکار چهارم برای احیای دریاچه ارومیه از نگاه مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف بازگشت 44 هزار هکتار باغ سیب با سن بیش از 30 سال در حوضه دریاچه به باغ انگور با مصرف آب کمتر بود.
او همچنین جایگزینی ارقام جدید علوفه در 60 هزار هکتار زمین به جای یونجه با پروتئین مناسب را راهکار چهارم دانست و گفت:‌ 700 میلیون مترمکعب مصرف چاه‌های غیرمجاز است و همین میزان مصرف غیرمجاز چاه‌های مجاز که باید این مساله به عنوان راهکار پنجم مدیریت شود.
راهکار ششم و نهایی حاجی‌مرادی برای احیای دریاچه ارومیه کاهش کشت چغندرقند به عنوان محصول پرآب‌بر بود که او در این باره توضیح داد: کشت چغندرقند بیش از نیاز 5 کارخانه حوضه ممنوع است. نیاز این 5 کارخانه 1.5 میلیون تن در سال است در حالی که سال گذشته 2.4 میلیون چغندر در حوضه کشت شد.
مدیر اجرایی اندیشکده آب و محیط زیست دانشگاه صنعتی شریف در پایان گفت: نوع امید من با دکتر قندهاری فرق می‌کند. من اتفاقا معتقدم دولت سهم پررنگی دارد. اگر رویکرد دولت چهاردهم و دولت‌های بعدی رویکرد هزینه کردن باشد در بازه 12-15 ساله دریاچه ارومیه به تراز 274 که تراز اکولوژیکش است، خواهد رسید.
کد خبر 936866 برچسب‌ها وزارت نیرو دولت چهاردهم خبر مهم دریاچه ارومیه استان آذربایجان شرقی کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/812003/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موج بارشی جدید وارد آذربایجان غربی خواهد شد

درخشش دانش آموزان آذربایجان شرقی در المپیک دانش آموزی (ژیمنازیاد) صربستان

برترین‌های پنج وزن نخست کشتی فرنگی معرفی شدند

پیام نظامی ایران به آذربایجان با برگزاری یک رزمایش مهم

واحد‌های تولیدی تربیت نیروی متخصص تربیت کنند

فوری/ دانشکده مهندسی برق دانشگاه تبریز آتش گرفت

ماجرای آتش‌سوزی در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تبریز چیست؟

سروش و ترک زمین با درد و رنج (عکس)

شکست هیرنفین در شب گلزنی جهانبخش

ایجاد قطب‌های مهارتی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی آذربایجان‌غربی

دستگیری سه قاچاقچی با 118 کیلوگرم حشیش در ارومیه

کشتی فرنگی قهرمانی اروپا؛ ستاره ایرانی صرب‌ها حذف شد

صدور هشدار هواشناسی برای این استان ها درپی بارش شدید باران

بازداشت 2 رمال حرفه‌ای در شهرستان اسکو

مقاوم‌سازی 68 هزار واحد مسکن روستایی در اردبیل

تأمین 282 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی شما‌ل‌غرب کشور

دندان دانش آموزان بی بضاعت نمین رایگان معالجه خواهند شد

پرداخت 4959 میلیارد ریال تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان

بازداشت دو رمال حرفه‌ای در شهرستان اسکو

عراقچی مسقط را به مقصد تهران ترک کرد

هشدار جدی هواشناسی صادر شد/ رگبار و رعد و برق در 28 استان

دندان دانش آموزان بی بضاعت «نمین» رایگان معالجه خواهند شد

کشف نزدیک به 3 کیلوگرم مواد مخدر از نوع شیشه در شهرستان میانه

کشف و معدوم سازی بیش از 8 تن فرآورده های خام دامی غیر بهداشتی در تبریز

تونل دوم حیران تا پیک مسافر بازگشایی می‌شود

تندباد، تگرگ و سیلاب در راه است

100 پروژه راه و مسکن را عملیاتی کردیم

گزارش تصویری/ بازدید مسئولان استانی از روند احداث و تکمیل موزه دفاع‌مقدس و مقاومت اردبیل

حجاج اردبیلی هفته سوم اردیبهشت راهی خانه خدا می‌شوند

دریاچه ارومیه و ارس؛ پرباران‌ترین حوضه‌های درجه 2 کشور

راهکارهای فوری نجات دریاچه | در مناظره تلویزیونی همشهری درباره دریاچه ارومیه چه گذشت؟

ضرورت وحدت و اتحاد برای حل مشکلات مردم به جای دامن زدن به اختلافات

گزارش خبرنگار صداوسیما از مسقط: دور اول گفت‌وگوها به پایان رسید/ موضوع گفت‌وگوها هسته‌ای بوده است/ دو هیأت امشب مسقط را ترک می‌کنند

یک پیش‌بینی از مذاکرات هسته‌ای | آتش و خشم ترامپ کجا سراب شد؟

همزمان با مذاکرات مسقط، رهبر انقلاب به زیارت حضرت معصومه رفتند

عراقچی: به مبنای مذاکراتی خیلی نزدیک شدیم

آمادگی روسیه برای کمک به عادی‌سازی روابط ایروان-باکو

118 کیلوگرم حشیش در ارومیه کشف شد

بارش باران آذربایجان غربی را فرا می‌گیرد؛ صدور هشدار نارنجی

طرح توسعه انرژی تجدیدپذیر به ظرفیت 375 مگاوات شروع شده است

دریاچه ارومیه و ارس پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور

خودروهای جدید سال 1404 مشخص شدند

گفت‌وگوی مستقیم ویتکاف و عراقچی در هنگام ترک محل مذاکرات

پیام تولد بهرام افشاری برای نسرین نصرتی: «تبریک به سبک بهتاش!»

دستگیری 110 نفر معتاد متجاهر در شهر اردبیل

شهرک صنعتی آبزی‌پروری در اردبیل راه‌اندازی می‌شود

برق مشترکان پرمصرف در اردبیل قطع می‌شود

صنعتگران سنگ برای توسعه شهرک صنعتی محمودآباد همدل باشند

صدور مجوز خارج از چارچوب سامانه جامع تخلف و ترک فعل است

شهردار سهند خبر عزل خود را تکذیب کرد